środa, 2 kwietnia, 2025
Strona głównaRozrywkaWokół mąki i chleba - ludowe tradycje dożynkowe.

Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe.

Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Departament Programu Obszarów Wiejskich oraz Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli

Już 4 października 2020 w godzinach 10:00 – 15:00 zaprosimy Państwa na szereg działań związanych z jesiennymi pracami gospodarczymi, które odbywały się na terenach polskiej wsi. Podczas wydarzenia będą Państwo mieli okazję zobaczyć przy pracy młyn wodny z Sądowa. Zaprezentujemy tradycyjne młynarstwo i sposoby przemiału zboża.
Pokażemy również przemiał zboża na żarnach rotacyjnych, jesienne prace na polu, czyli orkę i siew zboża i żyta.

Dożynki zawsze były obchodzone hucznie, jest to uroczyste zakończenie żniw i prac polowych, dlatego podczas naszej imprezy odbędzie się parada starych ciągników.
Jest to również czas, w którym przygotowuje się rodziny pszczele do zimowania. Zaprosimy do pasieki na pokaz jesiennych prac związanych z ulami.

Zapraszamy na wystawy:
  • „Archaiczne narzędzia rolnicze” – Stodoła z Królowa
  • „Od ziarna zboża, mąki, podpłomyka i chleba do piekarnika” – Stajnia z Mariankowa
  • „Rewolucja przemysłowa w rolnictwie” – Zagroda z Cisowa i Mariankowa
Odbędą się warsztaty:
  • Warsztaty wytwarzania mieszanek chlebowych (4 edycje warsztatów, każda po max. 10 osób o godz. 11.00; 12.00; 13.00; 14.00)
  • Warsztaty wypieku chleba wraz z degustacją
  • Warsztaty zielarskie i parzenia kawy z żołędzi wraz z degustacją
  • Tradycyjne warsztaty jesienne dla dzieci oraz warsztaty rzeźbienia w ziemniaku
  • Warsztaty tworzenia świec z wosku pszczelego
Pokazy:
  • Tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym i na żarnach
  • Pokaz tradycyjnej obróbki zboża
  • Pokaz wybijania kaszy w stępie
  • Pokaz jesiennych prac polowych
  • Pokaz sklejania uli i zbijania ramek do uli
  • Pokaz tradycyjnego wyrobu masła wraz z degustacją
  • Pokaz wypieku racuchów wraz z degustacją
  • Pokaz pieczenia podpłomyków wraz z degustacją
  • Pokaz plecenia koszy wiklinowych

Uczestniczy częstowani będą po gospodarsku – ziemniakami z parnika z okrasą z masła i oleju lnianego, podpłomykami i świeżym chlebem, kawą żołędziową i herbatami ziołowymi.
Zaprosimy do tradycyjnej kuchni polowej na degustację rozgrzewającej zupy oraz do odpoczynku przy wspólnym ognisku z kiełbaskami.
Odbędzie się jarmark z produktami regionalnymi i rzemieślniczymi.

 

źródło: https://muzeumochla.pl/

zgnews.pl
zgnews.plhttps://zgnews.pl
Portal informacyjny miasta Zielona Góra to miejsce gdzie znajdziesz najświeższe informacje z miasta! E-mail: kontakt@zgnews.pl
PODOBNE ARTYKUŁY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Popularne

1,5% podatku dla Teatru EXIT!

Teatr EXIT to przestrzeń, w której spotykają się dwa światy – osoby z deficytami: cierpiące na czterokończynowe porażenie mózgowe, niewidome, niepełnosprawne intelektualnie oraz artyści...

Powstanie ponad sto miejskich mieszkań komunalnych!

Podpisano umowę na budowę czterech budynków wielorodzinnych przy ul. Suwalskiej na osiedlu Mazurskim (w sąsiedztwie Szosy Kisielińskiej). 104 lokale komunalne powstaną w ramach Społecznej...

Punkt Wsparcia Rodziny – Program „Moc na Rodzinę II !”

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zielonej Górze, ul. Długa 13 realizuje zadanie publiczne w ramach Programu Osłonowego „Wspieranie Jednostek Samorządu Terytorialnego w Tworzeniu Systemu...

Pogoda

Zielona Góra
bezchmurnie
9.5 ° C
9.5 °
8.6 °
40 %
3.6kmh
2 %
czw.
23 °
pt.
19 °
sob.
9 °
niedz.
6 °
pon.
1 °

Ostatnio komentowane

- Advertisment -