Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Departament Programu Obszarów Wiejskich oraz Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli
Już 4 października 2020 w godzinach 10:00 – 15:00 zaprosimy Państwa na szereg działań związanych z jesiennymi pracami gospodarczymi, które odbywały się na terenach polskiej wsi. Podczas wydarzenia będą Państwo mieli okazję zobaczyć przy pracy młyn wodny z Sądowa. Zaprezentujemy tradycyjne młynarstwo i sposoby przemiału zboża.
Pokażemy również przemiał zboża na żarnach rotacyjnych, jesienne prace na polu, czyli orkę i siew zboża i żyta.
Dożynki zawsze były obchodzone hucznie, jest to uroczyste zakończenie żniw i prac polowych, dlatego podczas naszej imprezy odbędzie się parada starych ciągników.
Jest to również czas, w którym przygotowuje się rodziny pszczele do zimowania. Zaprosimy do pasieki na pokaz jesiennych prac związanych z ulami.
Zapraszamy na wystawy:
- „Archaiczne narzędzia rolnicze” – Stodoła z Królowa
- „Od ziarna zboża, mąki, podpłomyka i chleba do piekarnika” – Stajnia z Mariankowa
- „Rewolucja przemysłowa w rolnictwie” – Zagroda z Cisowa i Mariankowa
Odbędą się warsztaty:
- Warsztaty wytwarzania mieszanek chlebowych (4 edycje warsztatów, każda po max. 10 osób o godz. 11.00; 12.00; 13.00; 14.00)
- Warsztaty wypieku chleba wraz z degustacją
- Warsztaty zielarskie i parzenia kawy z żołędzi wraz z degustacją
- Tradycyjne warsztaty jesienne dla dzieci oraz warsztaty rzeźbienia w ziemniaku
- Warsztaty tworzenia świec z wosku pszczelego
Pokazy:
- Tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym i na żarnach
- Pokaz tradycyjnej obróbki zboża
- Pokaz wybijania kaszy w stępie
- Pokaz jesiennych prac polowych
- Pokaz sklejania uli i zbijania ramek do uli
- Pokaz tradycyjnego wyrobu masła wraz z degustacją
- Pokaz wypieku racuchów wraz z degustacją
- Pokaz pieczenia podpłomyków wraz z degustacją
- Pokaz plecenia koszy wiklinowych
Uczestniczy częstowani będą po gospodarsku – ziemniakami z parnika z okrasą z masła i oleju lnianego, podpłomykami i świeżym chlebem, kawą żołędziową i herbatami ziołowymi.
Zaprosimy do tradycyjnej kuchni polowej na degustację rozgrzewającej zupy oraz do odpoczynku przy wspólnym ognisku z kiełbaskami.
Odbędzie się jarmark z produktami regionalnymi i rzemieślniczymi.
źródło: https://muzeumochla.pl/