10.6 C
Zielona Góra
poniedziałek, 19 maja, 2025

Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe.

Pomagamy

zgnews.pl
zgnews.plhttps://zgnews.pl
Portal informacyjny miasta Zielona Góra to miejsce gdzie znajdziesz najświeższe informacje z miasta! E-mail: kontakt@zgnews.pl
- Reklama -

Organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Departament Programu Obszarów Wiejskich oraz Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli

Już 4 października 2020 w godzinach 10:00 – 15:00 zaprosimy Państwa na szereg działań związanych z jesiennymi pracami gospodarczymi, które odbywały się na terenach polskiej wsi. Podczas wydarzenia będą Państwo mieli okazję zobaczyć przy pracy młyn wodny z Sądowa. Zaprezentujemy tradycyjne młynarstwo i sposoby przemiału zboża.
Pokażemy również przemiał zboża na żarnach rotacyjnych, jesienne prace na polu, czyli orkę i siew zboża i żyta.

Dożynki zawsze były obchodzone hucznie, jest to uroczyste zakończenie żniw i prac polowych, dlatego podczas naszej imprezy odbędzie się parada starych ciągników.
Jest to również czas, w którym przygotowuje się rodziny pszczele do zimowania. Zaprosimy do pasieki na pokaz jesiennych prac związanych z ulami.

Zapraszamy na wystawy:
  • „Archaiczne narzędzia rolnicze” – Stodoła z Królowa
  • „Od ziarna zboża, mąki, podpłomyka i chleba do piekarnika” – Stajnia z Mariankowa
  • „Rewolucja przemysłowa w rolnictwie” – Zagroda z Cisowa i Mariankowa
Odbędą się warsztaty:
  • Warsztaty wytwarzania mieszanek chlebowych (4 edycje warsztatów, każda po max. 10 osób o godz. 11.00; 12.00; 13.00; 14.00)
  • Warsztaty wypieku chleba wraz z degustacją
  • Warsztaty zielarskie i parzenia kawy z żołędzi wraz z degustacją
  • Tradycyjne warsztaty jesienne dla dzieci oraz warsztaty rzeźbienia w ziemniaku
  • Warsztaty tworzenia świec z wosku pszczelego
Pokazy:
  • Tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym i na żarnach
  • Pokaz tradycyjnej obróbki zboża
  • Pokaz wybijania kaszy w stępie
  • Pokaz jesiennych prac polowych
  • Pokaz sklejania uli i zbijania ramek do uli
  • Pokaz tradycyjnego wyrobu masła wraz z degustacją
  • Pokaz wypieku racuchów wraz z degustacją
  • Pokaz pieczenia podpłomyków wraz z degustacją
  • Pokaz plecenia koszy wiklinowych

Uczestniczy częstowani będą po gospodarsku – ziemniakami z parnika z okrasą z masła i oleju lnianego, podpłomykami i świeżym chlebem, kawą żołędziową i herbatami ziołowymi.
Zaprosimy do tradycyjnej kuchni polowej na degustację rozgrzewającej zupy oraz do odpoczynku przy wspólnym ognisku z kiełbaskami.
Odbędzie się jarmark z produktami regionalnymi i rzemieślniczymi.

 

źródło: https://muzeumochla.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ostatnie artykuły

Pogoda

Zielona Góra
zachmurzenie duże
11.1 ° C
11.1 °
11.1 °
95 %
2.7kmh
100 %
pon.
12 °
wt.
22 °
śr.
20 °
czw.
18 °
pt.
14 °